Salát z červené řepy s rukolou
INGREDIENCE:
- 4 střední řepy
- 400 g hustého bílého jogurtu
- 1 polévková lžíce olivového oleje + na zakápnutí
- 3 stroužky česneku
- 6 lžic slunečnicových semínek
- sůl, pepř
- 150 g rukoly
POSTUP:
Nejlépe den předem zabalíme neoloupanou řepu do alobalu. Vložíme ji do pekáče a pečeme při 180 °C cca 90 minut. Druhá varianta je, že řepu vložíme do hrnce, zalijeme vodou a dáme vařit. Také neloupeme. Vaří se zhruba 60 minut. Chuť se ale trochu vyvaří, a tak řepa není tak dobrá, jako ta pečená. Řepa je hotová tehdy, když se do ní lehce ztuha zapíchne vidlička. Pak máme prozatím hotovo a dáme ji vychladit (ideálně přes noc).
- Řepu oloupeme a pokrájíme na půlcentimetrové kostičky.
- Přidáme bílý jogurt, olej, prolisovaný česnek, slunečnicová semínka, sůl a pepř. Vše důkladně promícháme.
- Rukolu opláchneme pod tekoucí vodou a pořádně osušíme.
- Řepu smícháme s rukolou a můžeme podávat.